"Jeg ønsker mig en ny rygrad i nytårsgave"

"I det følgende kan du læse Psykolog Lotte Quist Michaelsens betragtninger om, hvad det vil sige at have en rygrad. Lotte forklarer hvorfor vi ofte føler os som fiaskoer, når vi endnu en gang ikke kan holde en kur, og hvordan vi med simple værktøjer kan gribe  vores vægttab an på en mere empatisk og selvkærlig måde, så vi kan knække koden til varigt vægttab.

 

Jeg ønsker mig en ny rygrad i nytårsgave

'Jeg har rygrad som en regnorm. Hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen?' Sådan har jeg selv tænkt rigtig mange gange efter endnu et af mine mislykkede vægttabsforsøg. Hver gang har jeg stået tilbage med tanken om, at det var mig og min slatne rygrad, den var gal med. Måske kender du selv tanken og frustrationen over ikke at kunne holde løfterne til dig selv? Særligt når ønsket om vægttab står øverst på ønskelisten og måske endda har gjort det i flere år.

Men er det nu rygraden, der fejler noget? Prøv at se på andre områder af dit liv. Du står op hver dag. Smører madpakker. Sender børnene af sted. Tager på arbejde. Køber ind på hjemvejen, selvom du er træt og mest af alt trænger til at smække benene op i sofaen. Rygrad har du masser af. Det er heller ikke viljestyrke, du mangler. Men hvorfor er det så så svært? Hvorfor kan vi ikke bare sige nej til kagen og posen med chips? Hvorfor henter vi pizza, når vi godt ved, at et velafbalanceret måltid med både grønt, protein, fedt og kulhydrat ville være bedre for os?

Vi glemmer fornuften

En af de hyppigste årsager er mange års kurmentalitet. Vi er så vant til strikse kure, som dikterer hvad og hvor meget, vi må spise. I starten går det godt, men ret hurtigt mister de fleste af os motivationen. Ikke fordi vi har rygrad som en regnorm, men blot fordi det er helt almindeligt menneskeligt. Sense er ikke en striks kur, tværtimod, men for mange af os hænger de mange år med kure alligevel ved. Måske sparer vi på kulhydraterne og fedtet, for det plejer vi at gøre, når vi er på kur.

Har vi spist et stykke kage med kollegerne på arbejdet, kommer tanken: 'Så må jeg hellere springe aftensmaden over'. Senere på aftenen bliver vi sulte og går ud og tømmer skabene for brød, smør, kiks og chokolade. Endnu en tanke kunne være: 'Nu kan det hele også være lige meget. Jeg har alligevel syndet, så nu kan jeg lige så godt fortsætte med at spise og vente med at gå i gang til i morgen'. Vores ambitionsniveau bliver så højt, at vi helt glemmer fornuften, og vi bliver fastholdt i et mønster af selvbebrejdelse, som blot øger risikoen for overspisning. Vi ender med at tro på, at vi rent faktisk har rygrad som en regnorm. At vi ikke kan lykkes.

"Du er IKKE en fiasko! Du mangler IKKE rygrad! Du er bare et menneske. I stedet for at dunke dig selv i hovedet, så vær nysgerrig."

Vær nysgerrig og stop med at dunke dig selv i hovedet

Årsagen er dog en helt anden. Du er IKKE en fiasko! Du mangler IKKE rygrad! Du er bare et menneske. I stedet for at dunke dig selv i hovedet, så vær nysgerrig. Skal du knække koden til varigt vægttab, er du nødt til at begynde at kigge på, hvorfor netop du spiser for meget. Særligt interessant er det at kigge på alle de gange, hvor du spiser uden at være fysisk sulten. Spiser du efter Sense-spisekassemodellen vil du opleve at få et stabilt blodsukker, som helt automatisk vil have en regulerende effekt på din sult. Men sult er jo ikke den eneste årsag til, at vi spiser. Vi spiser af alle mulige årsager. Vi spiser, når vi keder os, er stressede, kede af det, rastløse og trætte. Vi spiser, når vi trænger til en pause, for hyggens skyld, fordi det smager godt, og fordi vi plejer at spise på bestemte tidspunkter. Vi spiser også, når vi er glade, og når vi har noget at fejre.

Bliv klog på dit spisemønster

De nævnte årsager er blot eksempler. Listen er uendelig. Vigtigst er det, at du finder ud af, hvorfor netop du spiser mere, end du har behov for. Et redskab hertil kan være at udfylde en kostdagbog. Ikke bare en almindelig kostdagbog, hvor du registrerer, hvad du spiser og drikker, men en udvidet kostdagbog. Bare en uge eller to. Det kan virkelig være en øjenåbner.

Brug evt. kostdagbogen fra Sense, som kan downloades her

På bagsiden tilføjer du et par ekstra kolonner:

1. Her noterer du din SULT før og efter dit måltid. Brug eventuelt sultbarometeret fra grundbogen ”Sense – slank med fornuft”, side 25.

2. Her noterer du, HVOR du spiser. Er det stående ved køkkenbordet, mens du tømmer indkøbsposerne? Er det på vej hjem i bilen? Foran tv’et?

3. Her noterer du, HVEM du er sammen med. Er det altid sammen med kollegerne, du spiser kage, når du rent faktisk ikke er sulten. Er det, når du er alene? 

4. Her noterer du de TANKER OG FØLELSER, der dukker op før, under og efter spisningen. 

Den udvidede kostdagbog er et rigtig godt redskab, der kan hjælpe dig til at se nærmere på årsagerne til, at du ikke holder dine aftaler med dig selv. Hvorfor du ikke bare kan tabe dig og holde vægten. Vil du knække koden til varigt vægttab, er det vigtig viden. Du kan ikke nøjes med at sætte nye mål. Forandringen sker, når du bryder det eller de mønstre, der står i vejen for opfyldelsen af målet. Med de rigtige værktøjer kan også du knække koden til varigt vægttab."

Artiklen er skrevet af Psykolog, life-og businesscoach Lotte Quist Michaelsen, indehaver af firmaet tankekost.dk. samt medstifter af uddannelsen Mentor i mad og psyke