Glutenfri Peanut kage med chokolade chunks

Den her… Ultra lækre kage er bl.a. lavet på kikærter!

fullsizeoutput_6760.jpeg

Glæden ved at bage er stor - også med kikærter!


“Hvis man skal bage kage, skal den ikke være underlig…”

Forleden i en samtale med en af mine klienter, talte vi om glæden hun havde haft ved at bage gennem hele sit liv. Men nu bagte hun ikke længere af den årsag, at hun ikke kunne tåle at spise alle de kager i forhold til hendes vægt. Hun havde også den holdning, at hvis man skulle spise en kage, så skulle den være helt almindelig, traditionel “uden alt det der underlige man bager med nu om dage” (red. kikærter, søde kartofler, sukrin mm.) så derfor bagte hun ikke længere noget som helst, for hun kunne ikke lade være med at spise det. Hendes mand ville heller ikke længere spise det, af samme årsager.

Det kender jeg godt…

Jeg kender det alt for godt! Da mine børn var små, bagte jeg stort set altid. Jeg bagte surdejs-rugbrød, kager, boller, brød og jeg nød det. Dels at der duftede af bagværk i hjemmet, det gav en hyggelig tryg fornemmelse og så nød jeg at bage til min familie - det var og er stadigvæk en kærlighedserklæring for mig at bage og kokkere til dem jeg elsker og holder af.

Jeg har også holdt pauser fra bagningen i mange år, af samme årsager som min klients, men jeg savnede at bage.

I dag bager jeg, når jeg har lyst!

Jeg bager meget - igen - men jeg bager ikke længere kager med masser af hvidt mel, smør og sukker, da jeg ikke har lyst til dem/ikke kan tåle at spise dem. (Bevares jeg er ikke fanatisk, jeg kan sagtens bage konventionelle kager og brød - og spise dem:-))

Jeg nyder virkelig at bage og kan rigtig godt lide søde sager, derfor bager jeg kager “med alle de der underlige ingredienser”. Jeg eksperimenterer og undersøger, hvad der smager godt og hvad jeg ikke bryder mig om, for smagen skal være god, ellers kan det være lige meget.

Forventninger skal afstemmes - ellers bliver man skuffet

Mine forventninger til det nye bagværk er, at jeg godt ved det ikke smager som en konventionel kage, for det smager selvfølgelig anderledes. Men det handler også om vaner, for efterhånden synes jeg, som jeg er blevet mere rutineret, at de kager jeg bager i dag smager rigtig dejligt - nogle udgaver er mere heldige end andre, men så eksperimenterer jeg videre, og det er lige præcis de stunder i køkkenet der gør mig glad, hvor jeg kan udfolde min kreativitet.

Kreativitet gør en ‘glad i låget’

Min klient har samme passion for bagning og madlavning, men hun havde pakket den væk, og det var hun egentlig ked af, da den tidligere havde gjort hende rigtig glad!

Jeg mener, at det er en gave at have en kreativ åre - det gør i hvert fald mig glad i låget..


Opskrift

16 eller 20 stk. alt efter, hvor mange stykker du skærer ud.

Ingredienser

 • 2 ds. kikærter

 • 70 g peanutbutter

 • 8 spsk. Fiber sirup Clear, Sukrin

 • kornene fra 1 stang vanille eller 1 tsk. vanillepulver

 • 100 g mørk chokolade 80%

 • 2 spsk. fraiche 9%

 • 1 tsk. glutenfri bagepulver

 • 1 tsk. glutenfri natron

 • 2 spsk. glutenfri mandelmel (fedtreduceret)

 • 2 spsk. glutenfri peanutnøttmel (fedtreduceret)

  (Meltyperne og fibersirup kan købes her:)

Hvis du ikke har meltyperne i huset, kan du erstatte dem med 4 spsk. glutenfri havregryn

Fremgangsmåde

Dræn kikærterne i en sigte og skyl dem grundigt.

Hæld alle ingredienserne, undtagen chokoladen, i en foodprocessor eller blender og blend til en sammenhængende masse.

Hak chokoladen i grove stykker.

Bland det hele sammen med en ske.

Bag kagen i en form, jeg brugte en firkantet form 20x25 cm og 5 cm i højden, beklædt med bagepapir.

Bages i ovnen ved 180*, varmluft, i ca. 30 minutter.

Afkøl kagen helt, gerne i køleskabet og skær i passende stykker.

Den er helt klart bedst helt kold.

Sensefordeling

HF1 +2: /

HF 3: Kikærter, mandelmel, peanøttmel

HF4: /

Fedt: Peanuttbutter, mørk chokolade,

Mælkedressing: Fraiche 9%

Smagsgivere: Vanillepulver/vanillestang

Nydelseselement: Fiber Sirup clear, Sukrin

Kcal. Indhold

v/ 16 stk. kage pr. stk.: 126 kcal.

v/ 20 stk. kage pr. stk.: 95 kcal.

Hvis du laver denne opskrift, vil jeg blive glad for at høre, hvad du syntes om den i kommentarfeltet.

Eller måske vil du dele den på Instagram, så tag mig;#sorayasfoodstuff @sorayasfoodstuff, jeg vil elske at se din udgave af min opskrift :-)